Масивният паркет в модерния интериор

Паркетът е вечен избор за подова настилка, който се завърна значително в съвременния интериорен дизайн. Паркетът, със своите сложни шарки и вечна привлекателност, възвърна популярността си в модерния интериор. Неговата гъвкавост и способността да допълва различни стилове го правят желан избор за собствениците на жилища, които искат да добавят топлина и характер към своите пространства. Въпреки това, включването на паркет в съвременния интериор изисква внимателно планиране и изпълнение, за да се осигури хармоничен резултат. В тази статия ще разгледаме как паркетът може да ви направи истински щастливи във вашия съвременен и уютен дом:
1. Изберете правилния модел  на редене:
Една от определящите характеристики на паркета са неговите сложни шарки, които могат да варират от класическа „рибена кост“ до по-сложни дизайни като шеврон, квадрати  или плетена кошница. Когато избирате шарка за вашия модерен интериор, помислете за цялостната естетика на пространството и как моделът ще допълни съществуващите елементи като мебели и мебели. Изберете модел, който добавя визуален интерес, без да претоварва стаята. Обърнете внимание на посоката на редене. Ако е право редене „тип дюшеме“ е желателно дъските да сочат към прозорец или да успоредни на по-дългата страна на стаята. Ако се спирате на „рибена кост“ е желателно образуваните триъгълници да сочат мястото от където влиза дневна светлина и така ще се получи невероятният ефект на вълни в пода.


2. Избор на защитно покритие
Покритието на вашия паркет играе решаваща роля при определянето на неговия вид и усещане. За модерен интериор помислете за покрития, които подобряват естествената красота на дървото, като същевременно осигуряват издръжливост и устойчивост на износване. Матовите или сатенените покрития са популярен избор, тъй като предлагат съвременен вид и минимизират появата на драскотини и несъвършенства. Експериментирайте с различни покрития, за да намерите този, който най-добре допълва вашата дизайнерска схема. Последните години много популярни са маслата – те придават много естесвен облик на дървото, няма гланцов ефект и подчертават натуралните характеристики на материала. Недостатък  на маслата, е че попиват в дървото и след няколко години се налага паркета отново да бъде третиран. Сред лаковите покрития популярни са тези на водна основа, най-често мат или сатен /полу-мат/. Лакът е по-практичен избор, няма нужда от регулярна поддръжка и е задължително покритие, ако търсите класическа визия.
3. Синхронизиране с другите материали
Паркетът не съществува изолиран; това е част от по-голяма дизайнерска схема, която включва други материали като камък, плочки и метал. За да създадете сплотен външен вид във вашия модерен интериор, координирайте цвета и текстурата на вашия паркет с други материали, използвани в цялото пространство. Например, съчетаването на дървен под в топли тонове с елегантни метални акценти може да създаде удивителен контраст, който добавя визуален интерес към стаята. 


4. Прегърнете минимализма
Модерният интериорен дизайн често се характеризира с чисти линии, минималистични мебели и неутрална цветова палитра. За да накарате паркета да работи в модерна обстановка, прегърнете принципите на минимализма и избягвайте претрупването на пространството с ненужен декор. Оставете красотата на подовата настилка да заеме централно място, като поддържате мебелите прости и ненатрапчиви, позволявайки на сложните шарки на паркета да блестят. Ще усетите, че всъщност паркетът е най-ценната ви мебел. 

5. Баланс между класиката и модерното
Докато паркетът има богата история, вкоренена в традицията, модерният интериор предлага възможност за преоткриване на този класически материал по новаторски начини. Експериментирайте с нетрадиционни шарки, смесени дървесни видове и креативни техники за инсталиране, за да придадете съвременен вид на традиционния паркет. Намерете баланс между традиция и иновация, за да създадете пространство, което се чувства едновременно вечно и авангардно.

В заключение, паркетът може да бъде зашеметяващо допълнение към модерния интериор, когато е избран и изпълнен внимателно. Като изберете правилния модел, покритие и хармонизирате с други материали, можете да създадете пространство, което безпроблемно съчетава класическата елегантност със съвременния стил. Прегърнете минимализма и иновациите, за да превърнете паркета във фокусна точка на вашия модерен интериорен дизайн. Вие сте на ход!

Масивен паркет в кухнята и коридора

ПОСТАВЯНЕ НА ПАРКЕТ В КУХНЯТА И КОРИДОРА Паркетът е стилна и уникална подова настилка, която може да добави нотка изтънченост и лукс към всяка стая, включително кухнята. Масивният паркет е вид дървен под, съставен от малки геометрични дървени парчета, които са монтирани в различни модели и дизайни. Използва от векове за създаване на красиви и уникални дизайни на пода и все още е популярен избор днес. Когато обмисляте паркет за вашата кухня или коридор, трябва да имате предвид някои важни плюсове и минуси които ще опишем:

  • Паркет в кухнята
Предимства: положителната страна е, че паркетът е много издръжлива, дълготрайна опция, която може да издържи на интензивен трафик. Освен това е лесен за почистване и поддръжка и може да се реновира многократно, за да изглежда перфектен. Паркетът също е чудесен вариант за тези с ограничен бюджет, тъй като се предлага в различни ценови категории. Поставяйки паркет в кухнята, избягвате дилемата как ще стане прехода паркет/плочки и ще имате една настилка навсякъде.
Недостатъци: ако ще слагате паркет само в кухнята, без другите помещения това може да се окаже сравнително сложен и скъп процес. Най-добре е да се комбинират няколко стаи с една и съща настилка. Трябва да пазите дървения под от вода – капки, течове, разливания. Водата може да развали настилката, а постоянното внимаване може да е досадно за много от потребителите. 


  • Паркет в коридора Предимства: Поставяйки паркет в коридора вие може да обедините почти всички помещения с една подова настилка. Хол, трапезария, спални и коридор може да бъдат покрии с една паркетна настилка , без прекъсвания. Това придава изключителна визия на вашия дом. Допълнителен плюс е, че по този начин си решавате няколко въпроса : каква настилка да се сложи в коридора, как ще бъде изпълнен прехода с паркета, кой и как ще я монтира. Недостатъци: Лакираният или омаслен масивен паркет издържа на капки вода, но въпреки това тряба да се пази. Когато имате естествен паркет пред банята е желателно да имате изтривалка за карака в банята или пред нея. Същото важи и за зоната пред входната врата, особено в дните с дъжд или сняг. Паркетът е красива, елегантна подова настилка. Когато полагаме грижа и имаме отношение, можем да си позволим да поставим такава, дори в кухнята и коридора.

Почистване и поддръжка на масивния паркет

Масивният паркет е непреходен, класика и идеална подова настилка за всеки дом. Осигурява топла и приветлива атмосфера, като същевременно е издръжлив и лесен за поддръжка. С подходяща грижа и поддръжка, вашият паркет може да издържи много години. Ето няколко съвета как да поддържате вашия паркет в най-добрия вид:

1. Редовното почистване с прахосмукачка на вашия паркет е най-добрият начин да го поддържате в добрия си вид. Премахвайки мърсотията и боклуците по паркета, вие ще намалите износването и предотвратите евентуално нежелано надраскване. Уверете се, че използвате прахосмукачка с регулируема глава, за да влезете във всички кътчета и кътчета на вашия паркет. Задължително използвайте четка на главата на прахосмукачката, за да не надраскате повърхността. Прахосмукачките-роботи са идеална опция за редовно и навременно почистване.

2. Използвайте моп и почистващ препарат. За да поддържате вашия паркет в идеален вид, използвайте моп и почистващ препарат, които са специално предназначени за дървени подове. Това ще помогне за премахване на мръсотията и праха от повърхността и ще помогне за удължаване на живота на вашата подова настилка. Уверете се, че използвате почистващ препарат, предназначен за масивен паркет, за да избегнете повреда на покритието. Голяма част от производителите на лакове и масла осигуряват качествени почистващи препарати. Желателно е мопа да бъде микрофибърен, за да не остават нежелани следи от почистването.

3. Избягвайте много вода. Влагата и капките са вредни за всеки дървен под или мебел. Внимателно и много добре изтисквайте мопа. Уверете се ,че няма останали капки по повърхността на паркета. Сменте водата и сложете нов препарат, ако е необходимо.

Няма нищо сложно в поддръжката и почистването на масивния паркет. Той е мебел , която ще ви радва години наред, ако полагате необходимите грижи.

Масивният паркет – логичният избор за вашия дом

Ако търсите подова настилка, която е едновременно стилна, елегантна и екологична, паркетът е отличен избор. Паркетът е вид дървена подова настилка, която се състои от малки или големи свързани дървени ламели. Този тип подови настилки съществуват от векове и стават все по-популярни поради своята красота и устойчивост. При масивния или естествен паркет дървените ламели се изработват само и едиствено от дърво. Те са с дебелина между 16 мм и 22 мм. Ламелите се наричат паркетини и се изработват с челна и странична сглобка. Тази сглобка се нарича „нут и перо“. Класическият паркет е направен от по-малки парчета дърво, които са подредени в шаблон. Шарката може да бъде: „рибена кост“, право редене с хаотично разминаване, тухлена шарка, квадрати и др. Размерът на ламелите може да достига до ширина 130 мм, а дължините до 1300 мм. По-широкият паркет се реди само успоредно и се нарича тип „дюшеме“. За производство може да се използват различни видове дървесина като дъб, бук, ясен, цер, орех. В България най-популярен е дъбовия паркет – заради здравината, красотата и не толкова високата цена. След като се нареди, паркетът може да бъде защитен или с лак, или с масло. Маслото и лакът са безцветни, като по този начин се оставя есествената визия на дървото. Възможно е да се ползват цветни масла или байцове , за да се придаде по-различен дизайн на настилката. Паркетът също е чудесен избор за тези, които искат да намалят въздействието си върху околната среда. Паркетът е направен от устойчиво добита дървесина, което означава, че се добива от добре управлявани гори с уважение към местната околна среда. Този тип подови настилки също могат да се рециклират и могат да се използват повторно за създаване на нови подови настилки или мебели. Масивният паркет се монтира от специалисти, изисква се специална техника и специфични умения. Той е устойчив на драскотини и вдлъбнатини, така че ще изглежда страхотно години наред. Нещо което различава ествествения паркет от останалите настилки е фактът, че той може да се реновира. Ако прецените, че горният слой е захабен или просто искате да промените визията, можете да повикате специалист, който ще изцикли горните 2 мм. от дървото. След като се омасли или лакира вие ще имате отново нов под. По този начин тази на пръв поглед скъпа подова настилка се изплаща през всичките години и излиза по-евтина от ламиниран или трислоен паркет. Като цяло паркетът е отличен избор за тези, които търсят стилна и устойчива опция за подова настилка. Той е издръжлив и лесен за поддръжка, а неговата красота и устойчивост го правят първи избор за настилка във всеки дом или офис.

Дъбови настилки – цветове, петна и облицовки

По същество подовите настилки от червен дъб имат розов цвят и са по-шарени, докато настилката от бял дъб има жълтеникав тон и по-малко на брой шарки.

Ако търсите под, който се отличава с много характерни шарки, тогава червеният дъб е най-подходящ за Вас. Тъй като и двата вида са много атрактивни в суровото си състояние, дъбовите настилки често се представят най-добре с чист или много леко оцветен уплътнителен материал.

И двата вида дъб обаче могат да бъдат оцветени и, разбира се, голяма част от дъбовите настилки на пазара вече са оцветени и предварително завършени от производителите.

Тъй като е толкова популярна подова настилка от масивен паркет, ще намерите дъбови дървени подове и от двата вида, предлагани в огромна гама оцветени тонове – от златисти, през шикозни сиви до дълбоки шоколадови тонове.

В момента подови настилки в рустик стил са популярни, а характерния дъб е перфектен за това, така че ще видите много износени, издраскани и ерозирали облицовки и текстури, като ръчно изстъргани такива или надраскани с телена четка за продажба.

Някои търговци на дребно разполагат и с недовършена дъбова настилка. Имайте предвид обаче, че ако планирате да придавате на дървото шарки на място, белият дъб ще се оцвети малко по-равномерно от червения дъб; и в двата случая наемането на опитни професионалисти да свършат работата си заслужава, за да си гарантирате най-добри резултати.

Също така имайте предвид, че някои цветове на петната прилягат по-добре от други в зависимост от вида на дъба. Сивите петна, например, не изглеждат толкова добре с основните розови тонове на червения дъб, но изглеждат добре с жълтите тонове на белия дъб. Докато по-разнообразните шарки на червения дъб могат да бъдат добре подчертани, ако използвате боя с цвят на тъмен орех. Тъмната орехова боя разкрива великолепните структурни шарки в тази червена дъбова настилка.

Поради прекрасните шарки на дъба и лекотата на оцветяване, той е много универсален вариант, който работи при всички видове декор. Дъбовата настилка също носи неповторимо класическо усещане, което я прави страхотна инвестиция, тъй като с течение на времето може да се адаптира според променящия се декор.

Дюшемето – история и поставяне

Стая с хубаво подово дюшеме

Дюшемето е една от най-старите подови настилки ползвани в Европа. Преди технологиите и индустриалното производство да се развият, това е била една от масовите подови настилки от дърво. То е било предпочитано, поради естествения си произход и изобилието от дърво. Дълготрайността му се е доказала през годините и е намерило трайно място в сърцата на хората с вкус и усет.

Естествен паркет – предимства и недостатъци

Естествен паркет

Естественият паркет е един от най-старите видове подови настилки. Това е така защото преди индустриалната революция технологиите не са били толкова напреднали за да може да се произвежда ламиниран паркет например. Основно се е поставяло дюшеме, тъй като е най-лесно за производство и монтаж. Дюшемето представлява дълги дъски поставени на пода по специален начин и закрепени една за друга.

Предимства на масивния паркет от дъб

Масивният паркет който правим в kamchia-oak се прави от дъб. Дъбът се отличава с по-голяма твърдост от други видове дървен материал и е по-устойчив на износване. Дъбът е един от най-предпочитаните материали за производство на масивен паркет и дюшеме. Използва се дори в строителството, тъй като неговата здравина и устойчивост му дават предимства пред други видове дървесина. За това решихме да предложим на нашите клиенти дъбов масивен паркет и дюшеме.