Естествен паркет – предимства и недостатъци

Естествен паркет

Естественият паркет е един от най-старите видове подови настилки. Това е така защото преди индустриалната революция технологиите не са били толкова напреднали за да може да се произвежда ламиниран паркет например. Основно се е поставяло дюшеме, тъй като е най-лесно за производство и монтаж. Дюшемето представлява дълги дъски поставени на пода по специален начин и закрепени една за друга.

Предимства на естествения паркет

Предимствата са най-различни, но ще започна с това, че той е много по-трайна настилка от ламинирания. Той може да е хубав и достъпен, но най-често представлява смесица от различни материали и дърво, които имитират вида на дървена подова настилка. При натуралния имате цели парчета дърво изрязани по специален начин от изсушена до стандартни нива на влажност дървесина. Естествен паркет от kamchia-oak.com.

Масивен паркет нареден на пода

Масивен паркет

Натуралната подова настилка, като цяло бива различни видове, но разликата с ламинираният паркет е, че ламинираният се износва много по-бързо. Масивният от своя страна е по-дебел и плътен. Ако е направен от дъб е по-здрав и издръжлив на натоварвания. Това го прави много по-подходящ за зали, ресторанти и други помещения, където се цели дълготрайна издръжливост на подовата настилка.

Предимствата на използване на подова настилка само от дървесина са много.

  • Най-нормалното предимство е, че в него няма примеси на други материали, като смули, лепило, велпапе и др. Масивният се произвежда изцяло от дърво.
  • Шарките при масива са винаги уникални. Почти е невъзможно да срещнете две партиди от този вид подова настилка, които да са с еднакви шарки.
  • Добре е масивната подова настилка да преседи около 2 седмици в помещението където ще бъде полагана. По този начин дървото, ще се аклиматизира максимално добре към влажността и температурата в помещението. Това се прави тъй като дървото поема влага и вода. При влажност в помещението по-висока от тази на дървото, то ще попие от влажността и ще разшири своите размери. Обратно, ако помещението е с по-ниска влажност при поставянето на дървените заготовки директно, дървото ще започне да се свива. Това от своя страна може да образува цепнатини между различните елементи.

Престой в помещението

Дюшеме от дъб за вашия под

Дюшеме от дъб

За това е най-добре при покупка на масивен паркет или дюшеме, те да престоят известно време в помещението. По този начин при поставянето им отделните елементи ще си съвпаднат по-точно и при промяна на температурата и влажността, ще ви е по-лесно да регулирате тези параметри, така че цялата настилка да е в комфортни условия.

Дюшемето е вероятно по-подходящо за настилка на индустриални подове или не толкова претенциозни от към дизайн и арт помещения. Дюшемето може да има по-груб и необработен вид, но да бъде също така гладко и качествено за ползване.

Грижете се за вашият естествен паркет

За да опазите подовата си настилка от наранявания, е добре да я пазите от дребни твърди частици като:

  • стъкла
  • камъчета
  • пясък от морската почивка
  • паднали части от украшения и други

Дървеният материал, колкото и да е твърд, при наличието на друг вид твърд материал върху него и натиск от случайно стъпване на човек, може да го издраска. Препоръчва се редовното чистене на пода от прах и избърсването му с влажна кърпа. Използването на специален препарат за дървени подови покрития е препоръчително.

Най-големите врагове на дървеното подово покритие са песъчинките и водата. Пясъкът притежава твърдост близка до тази на диаманта, което го прави отличен абразив за издраскване на гладкото подово покритие на паркета. Водата от друга страна попива в дървото и го раздува. При изсъхване на дървото от друга страна го свива, което не е добре за връзката между отделните елементи на подовото покритие.

Полагането на масивен паркет е дългосрочна инвестиция изискваща своите грижи, но за сметка на това се отплаща с много дълги години добра служба за вашият уют и комфорт.