Дюшемето – история и поставяне

Стая с хубаво подово дюшеме

Дюшемето е една от най-старите подови настилки ползвани в Европа. Преди технологиите и индустриалното производство да се развият, това е била една от масовите подови настилки от дърво. То е било предпочитано, поради естествения си произход и изобилието от дърво. Дълготрайността му се е доказала през годините и е намерило трайно място в сърцата на хората с вкус и усет.

С напредването на технологиите и масовото потребление, дюшемето се търси по-малко, тъй като за да се произведе е нужна много дървесина. Това е в сравнение с други видове подови настилки от дърво, като ламинирания паркет например. Това прави старата традиционна подова настилка по-скъпа за производство, от модерните и заместители. Изборът на хубаво дюшеме е изключително важно нещо. Това, което произвеждаме в „Камчийски дъб“  ЕООД е от висококачествен български дъб, добит в района на фабриката.

Условия за поставяне:

diusheme-duski

Преди да положите дъските по пода, те трябва да са изсъхнали и да са с ниска влажност. Подът е добре да е на циментова основа, равен и задължително сух. Подготовката може да включва замазка на пода и изолация, а самият процес – лепила, грундиране и лакиране.

Дюшемето трябва да е сухо и да има влажност 9±2%. За да се избегнат неприятни деформации трябва пода върху който се поставя да е сух, равен и да е на циментова основа. Важно е и какви материали се ползват при полагането му – замазки, изолации, лепила, грундове, лакове.

Дюшемето на Камчийски дъб е от високо качество и се отличава с висока износоустойчивост, твърдост и ниска топлопроводимост. То е идеално за подова настилка, която да вдъхва друга атмосфера в жилището ви. Има дебелина 2 см., която се грижи за по-добрият уют, топлота и комфорт на пода.

Преди монтажа, дъските е добре да престоят в помещението около 10 дни, за да могат да се аклиматизират към температурата и влагата. Температурата е добре да варира между 15-25 градуса. Подходящата влажност е 50-65%. Подовата настилка трябва да е с влажност под 2,5%. Това е така, тъй като дървесината поема влага. Основата на пода, може да бъде от бетон, циментова мазилка, мозайка,гранитогрес и др.

 

Редене

diusheme-4-duskiОбикновено паркет-дюшемето се залепва диретно за основата. Основата се грундира и след това се използва паркетно лепило за залепване. Важно е да се остави малко разстояние от стената. Това се прави за да има възможност дървесината да се разширява и свива, без да опира в стената. Достатъчно е да има 1 см. разстояние.

Възможно е да се изгради скара, върху която се поставя плоскост OSB с дебелина минимум 22 мм. Върху нея дюшемето може да се залепи или да се кове.

Важно е след редене дюшемето отново да престои 15 дни за повторна аклиматизация, преди да започне фугирането.

 

Фугиране:

Фугирането се прави чрез китове за дърво или специални смоли. То се налага поради възникващите разстояния между някои от дъските и други естествени за дървото деформации. Когато се използва смола – тя се разбърква с финният прах от цикленето на дървесината и получената смес се използва за фугиране. Запълнената фуга придобива цвета на дървесината.

Лакиране или омасляване:

Чрез лакирането дървото се запазва по-дълго и по-добре от абразиви, прах и други. Това позволява по-лесното почистване и поддръжка с времето. Лакът се нанася върху дюшемето с подходящ инструмент и се изчаква да изсъхне. Има лакове на водна основа и полиуретанови. Тези на водна основа биват еднокомпонентни и двукомпонентни.

Омасляването също предпазва дървото от външни условия и неправилна употреба. Маслото стои по-естествено и няма тънкия филм , който придава лака. Маслото е добре да бъде реновирано на няколко години.

Ако искате да се насладите на великолепно дървено подово покритие от този вид, обадете се на нашият телефон – 0884 12 90 20 – Николай Киров, изпратете имейл на sales@kamchia-oak.com или посетете нашият уеб сайт: wwww.kamchia-oak.com