Дъбови настилки – цветове, петна и облицовки

По същество подовите настилки от червен дъб имат розов цвят и са по-шарени, докато настилката от бял дъб има жълтеникав тон и по-малко на брой шарки.

Ако търсите под, който се отличава с много характерни шарки, тогава червеният дъб е най-подходящ за Вас. Тъй като и двата вида са много атрактивни в суровото си състояние, дъбовите настилки често се представят най-добре с чист или много леко оцветен уплътнителен материал.

И двата вида дъб обаче могат да бъдат оцветени и, разбира се, голяма част от дъбовите настилки на пазара вече са оцветени и предварително завършени от производителите.

Тъй като е толкова популярна подова настилка от масивен паркет, ще намерите дъбови дървени подове и от двата вида, предлагани в огромна гама оцветени тонове – от златисти, през шикозни сиви до дълбоки шоколадови тонове.

В момента подови настилки в рустик стил са популярни, а характерния дъб е перфектен за това, така че ще видите много износени, издраскани и ерозирали облицовки и текстури, като ръчно изстъргани такива или надраскани с телена четка за продажба.

Някои търговци на дребно разполагат и с недовършена дъбова настилка. Имайте предвид обаче, че ако планирате да придавате на дървото шарки на място, белият дъб ще се оцвети малко по-равномерно от червения дъб; и в двата случая наемането на опитни професионалисти да свършат работата си заслужава, за да си гарантирате най-добри резултати.

Също така имайте предвид, че някои цветове на петната прилягат по-добре от други в зависимост от вида на дъба. Сивите петна, например, не изглеждат толкова добре с основните розови тонове на червения дъб, но изглеждат добре с жълтите тонове на белия дъб. Докато по-разнообразните шарки на червения дъб могат да бъдат добре подчертани, ако използвате боя с цвят на тъмен орех. Тъмната орехова боя разкрива великолепните структурни шарки в тази червена дъбова настилка.

Поради прекрасните шарки на дъба и лекотата на оцветяване, той е много универсален вариант, който работи при всички видове декор. Дъбовата настилка също носи неповторимо класическо усещане, което я прави страхотна инвестиция, тъй като с течение на времето може да се адаптира според променящия се декор.